Авторская колонка

Все предсказуемо и знакомо

События в Казахстане еще больше ...

Наталья Гулевская

Постсоветский синдром

Третье десятилетие руководство России и Беларусь ...

Наталья Гулевская

Банальная зависть

Очень познавательная статья на «Эхо Москвы» ...

Наталья Гулевская

Лагерное резюме

Возможно спецслужбы еще пожалеют, что на роль ...

Наталья Гулевская

Статьи

Нина Беляева: "Я бежала из Латвии ...

Соискательница статуса беженца в Латвии Нина ...

Поменять банк, аккаунт «Google» и ...

Агнис Будда (Agnis Buda)

Михаил Жванецкий: Злу можно ...

Безграничная мудрость и порой такая щемящая ...

Carola Schouten is nieuwe burgemeester van Rotterdam © Martijn Beekman/ChristenUnie

Carola Schouten (46) wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam. 

De gemeenteraad ging donderdagavond na een urenlange geheime vergadering akkoord met de voordracht van de vertrouwenscommissie, die de gesprekken voerde met de sollicitanten. Tot afgelopen dinsdag was de Rotterdamse ChristenUnie-politica minister voor onder meer Armoedebeleid en vicepremier van Nederland. Vanaf 10 oktober volgt ze Ahmed Aboutaleb op.

Schouten -geboren in Brabant en al jaren inwoner van Rotterdam- wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad. Ruud van der Velden, voorzitter van de vertrouwenscommissie, maakte donderdagavond laat de keuze bekend. “In 1622 kreeg Rotterdam een eerste burgemeester, en dat was een historische gebeurtenis. Vandaag is ook een historische gebeurtenis, omdat we voor het eerst een burgermoeder krijgen.”

Van der Velden beschrijft Carola Schouten als een burgemeesterskandidaat die écht van de stad is. "Ze is iemand die mensen kan verbinden, ook anderen het podium zal bieden en waardoor mensen zich gehoord zullen voelen. Zij heeft een heldere visie op de stad en haar toekomst, en een persoonlijke geschiedenis waarin veel Rotterdammers zich zullen herkennen", stelt Van der Velden.

Schouten werd gekozen uit 26 sollicitanten, zestien mannen en tien vrouwen, variërend in leeftijd van 26 tot 62 jaar. Wie die andere sollicitanten waren, is en blijft geheim, tenzij ze daar zelf mee naar buiten treden.

Er circuleerden de afgelopen weken meerdere namen, van oud-minister Hugo de Jonge tot oud-staatssecretaris Alexandra van Huffelen, allebei ook oud-wethouder van Rotterdam. Ook Carola Schouten werd veelvuldig genoemd als mogelijke opvolger van Aboutaleb. Sinds mei voerde de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, met daarin de fractievoorzitters van alle veertien partijen, gesprekken met kandidaten voor de functie.

Gescreend

In de komende maanden wordt Schouten uitgebreid gescreend. Daarna moet het nieuwe kabinet nog instemmen met de benoeming, maar dat is normaal gesproken een formaliteit. De nieuwe burgemeester wordt op 10 oktober door de commissaris van de Koning van Zuid-Holland beëdigd in de gemeenteraadszaal.

Die handeling zal worden verricht door Wouter Kolff, nu nog burgemeester van Dordrecht, maar vanaf 1 september de nieuwe commissaris van de Koning. Hij volgt Jaap Smit op die met pensioen gaat.

Tussen het vertrek van Aboutaleb op 1 oktober en de beëdiging van Schouten zit ongeveer anderhalve week. Locoburgemeester Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) overbrugt die periode.

Vertrek burgemeester Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb greep de nieuwjaarsreceptie in de Burgerzaal van het stadhuis aan om zijn vertrek aan te kondigen. Afgelopen zomer had hij in nauw overleg met zijn gezin het besluit genomen er na ruim vijftien jaar mee te stoppen. “Elke tijd heeft nieuwe accenten en bij die accenten horen soms nieuwe dragers”, zei Aboutaleb in een toelichting.

Door meteen aan te geven dat hij pas in het najaar zou vertrekken, gaf hij de gemeenteraad – het hoogste orgaan binnen de gemeente – ruim de tijd een opvolger te zoeken. Maar de raad laat weten tempo te willen maken en nog voor de politieke zomervakantie die op 12 juli begint met een voordracht te willen komen. Dat is dus gelukt.

'Wereldstad zoekt Wereldburgemeester'

De zoektocht start in maart met de campagne ‘Wereldstad zoekt Wereldburgemeester’ waarin Rotterdammers mogen meepraten over de opvolging.

Ruim 12 duizend mensen geven hun mening. Meer dan de helft van hen vindt dat de nieuwe burgemeester zich vooral moet bezighouden met veiligheid en openbare orde. Wat karakter betreft, willen de meesten dat een burgemeester ‘eerlijk en betrouwbaar’ is, naast ‘daadkrachtig en duidelijk’.

Gezocht: burgemeester van statuur

De inmiddels samengestelde vertrouwenscommissie neemt de input van de Rotterdammers mee in de profielschets, de uitgebreide functieomschrijving van de burgemeestersvacature.

Daarin staat dat Rotterdam een burgemeester van statuur zoekt met een groot internationaal netwerk. Hij of zij moet een leider zijn die boven de partijen staat. Als het moet, is de burgemeester streng en doortastend, maar wel na goed geluisterd te hebben naar alle betrokkenen.

'Je krijgt de tijd om te groeien'

Het lijkt op een zoektocht naar een schaap met vijf poten, maar zoals voorzitter Ruud van der Velden (PvdD) van de vertrouwenscommissie eerder zei: “Iemand moet het burgemeesterschap ook eigen maken en je krijgt de tijd om te groeien. Daar zijn we ons allemaal van bewust."

"Er is een inwerkprogramma en we zullen de nieuwe burgemeester natuurlijk zoveel mogelijk helpen. En hij of zij moet er uiteindelijk een eigen draai aan geven. Toen Aboutaleb begon, was hij ook niet meteen de man die hij nu is.”

Топ видео

Blinibioscoop