Авторская колонка
Статьи
-
Опубликовано: 28 Март 2023
-
Просмотров: 5366
De verdachte: "Laat dit stoppen in Rotterdam, heel die corrupte kolerezooi.."
De ambtenaar en de aannemer, ze noemden zichzelf het 'duo L&B'. List en Bedrog. Samen flessen ze de gemeente Rotterdam voor fikse bedragen bij bestratingswerkzaamheden. De ambtenaar geeft alles ruiterlijk toe tijdens de rechtszaak op donderdag. Saillant detail: de inmiddels ex-ambtenaar is in dienst bij de aannemer.
Op zijn eerste werkdag bij de afdeling Gemeentewerken in Rotterdam wordt hij al met de corruptie geconfronteerd, vertelt Pieter van den H. (43) uit Hardinxveld-Giessendam. "Het was een slangenkuil. Voortdurende hanengevechten tussen collega's die hún aannemers binnen wilden halen. Bij de koffieautomaat hoorde je de tips."
Hij zegt jarenlang weerstand te hebben geboden, keurig zijn werk te hebben gedaan. "Ik wist de rug recht te houden, maar ging toch door de knieën. Je wordt ook een bedreiging voor je collega's die het allemaal wel doen. In een zwak moment ben ik gaan meedoen. Het was een kwestie van overleven."
'Compensatie voor mijn salaris'
Wat was dan het moment dat hij begint met het aannemen van steekpenningen, wil de rechter weten. "Ik deed werk voor wel drie mensen, mooie projecten voor de stad. Ik zag het als compensatie voor mijn salaris. Dat was te weinig voor wat ik ervoor deed."
Jarenlang krijgt hij niet alleen contant geld van aannemers. De luxe goederen stromen binnen in Hardinxveld. Maar liefst 22 dure, exclusieve (race)fietsen. Een groot aantal prijzige horloges, die duizenden euro's per stuk kostten. Sportspullen, schoenen, het kan niet op. Totaalbedrag: ruim zes ton.
Dure racefietsen, horloges en een motorboot: hoe Rotterdamse ambtenaren zich lieten omkopen
De constructie is als volgt. De bevriende aannemer maakt nep-facturen voor werkzaamheden die niet zijn verricht, of schromelijk worden overdreven. Het gaat dan om bestratingen en de belijning van wegen in Rotterdam. Een deel van het teveel betaalde geld verdwijnt in de zak van Pieter van den H.
Een andere truc is om net te doen alsof het om sponsorcontracten gaat, voor een wielerwedstrijd voor de bestrijding van kanker, Alpe d'HuZes.
"Die werden dan drie jaar na dato opgesteld door de fietsenzaak. Ik was in die tijd fanatiek met fietsen bezig. Ik heb Alpe d'Huez ook zes keer gereden."
Maar gaandeweg kreeg hij wroeging, zegt hij. "De dag van de inval, in mei 2018, voelde als een bevrijding. Ik ben mezelf flink kwijtgeraakt in de jaren ervoor. Het is krankzinnig wat ik heb gedaan. Fijn ook dat ik hier kan zitten in de rechtszaal, dan kan er een einde aan komen."
'Werkelijke omvang is veel groter'
Pieter van den H. zegt een ander mens te zijn geworden. "Sinds de inval heb ik 15.000 kilometer hardgelopen. Onderweg luister ik naar Bijbels onderwijs. ik heb God nu echt leren kennen."
Dat is niet zijn enige boodschap tijdens de zitting. Hij gaat nog eens goed rechtop zitten.
"De werkelijke omvang van de oplichting is veel groter. Ik heb daar tekst en uitleg over gegeven, de afdelingen, collega's en aannemers genoemd. Maar de reactie was: 'lieve help, dat is groot'. En toen is de stekker eruit getrokken."
Dan, emotioneel: "Ik heb mijn verhaal nooit kunnen afmaken. De vlek is veel groter dan dit dossier."
De rechter: "U zegt dus dat er constant een zak snoep werd voorgehouden door aannemers. Waren er ook aannemers die dat niet deden?"
De verdachte, na lang nadenken: "Ik zou er niet een kunnen noemen." De rechter: "Dat is wel een cynisch beeld." De verdachte: "Dat is een realistisch beeld."
Advocaat Woodrow voegt daar nog een citaat aan toe, over de Rotterdamse ambtenaren: "De vraag is niet 'wie nog meer', maar 'wie niet?' Cliënt heeft daarover ook regelmatig signalen afgegeven aan zijn leidinggevenden."
'Goochelen met geld'
Hij laat in de rechtszaal een stiekem opgenomen gesprek horen met een leidinggevende. "Je hoort hier over het goochelen met geld, tonnen die moeten worden weggeschreven. Het is creatief boekhouden en wat mijn cliënt deed, werd dus ook door anderen gedaan."
De officier van justitie zegt dit beeld niet te herkennen, dat er andere en grotere vissen waren dan Pieter van den H. "We hebben daar onderzoek naar gedaan, maar hij is de spil waar alles om draaide. Hij is het brein, de hoofdverdachte in deze zaak."
Eis: 33 maanden cel, waarvan 11 maanden voorwaardelijk. De getallen zijn niet mooi afgerond omdat er een korting van tien procent is toegepast vanwege de lange duur van de strafzaak.
In deze zaak zijn nog vier andere verdachten voor de rechter verschenen, onder wie een collega van Van den H. Tegen hem is eerder een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist.
'Iedere burger is slachtoffer'
De officier van justitie over Pieter van den H.: "Het gaat niet alleen om corruptie, om een man die schaamteloos misbruik heeft gemaakt van zijn positie. Het is ook het verhaal van concurrentievervalsing, van vriendjespolitiek. Daar is niet alleen de gemeente maar iedere burger slachtoffer van geworden."
De ambtenaar is in 2018 ontslagen. Hij heeft inmiddels weer werk en opvallend genoeg bij de aannemer die ook verdachte is in dit corruptieschandaal: Dirk S. De wederhelft van het duo L&B.
De rechter: "Kunt u zich voorstellen dat ik mijn wenkbrauwen fronste toen ik dat las?"
De verdachte: "Ja, dat snap ik maar ik kon niets anders krijgen. Ik heb vele sollicitaties gedaan en die liepen allemaal op niets uit."
Hij eindigt zijn relaas donderdag met een hartenkreet: "Laat dit stoppen in Rotterdam, heel die corrupte kolerezooi.."
De rechter in Rotterdam doet op 11 mei uitspraak.