Авторская колонка
Статьи
-
Опубликовано: 19 Февраль 2023
-
Просмотров: 4974
Nederland zet opnieuw Russische diplomaten uit om spionage
Nederland zet een aantal Russische diplomaten het land uit. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft daartoe besloten omdat Rusland niet stopt met het heimelijk plaatsen van inlichtingenofficieren als diplomaten. Hoekstra spreekt van "een zeer significante stap".
Er mogen van het kabinet straks op de Russische ambassade in Den Haag niet meer diplomaten werken dan in de Nederlandse ambassade in Moskou. Minister Hoekstra denkt dat er ongeveer tien Russische ambassademedewerkers weg moeten.
De Russische diplomaten moeten binnen twee weken het land uit. Ook gaat het Russische handelskantoor in Amsterdam vanaf dinsdag dicht. Daarnaast wordt het Nederlandse consulaat-generaal in Sint-Petersburg vanaf maandag gesloten. Volgens Hoekstra traineert Rusland het verstrekken van visums aan Nederlandse diplomaten.
Rusland stuurt steeds weer spionnen onder diplomatieke dekmantel, zegt Hoekstra
Er zijn volgens Hoekstra veelvuldige pogingen gedaan om tot een oplossing te komen. "Rusland blijft de zaak traineren en dat is onacceptabel", aldus de minister van Buitenlandse Zaken. "Wij zijn hier de baas. Zij niet."
De Nederlandse ambassade in Moskou blijft open. Nederland vindt het belangrijk om deze niet te sluiten. "Het is belangrijk om de ambassades open te houden als communicatiekanaal, zelfs nu de verhoudingen met Rusland moeizamer zijn dan ooit."
Eerder diplomaten uitgezet
Een jaar geleden zette Nederland ook een groep Russische functionarissen uit vanwege spionage. Het ging toen om zeventien diplomaten. Volgens inlichtingendiensten AIVD en MIVD waren zij in werkelijkheid spionnen.
Volgens Hoekstra is de huidige stap vergelijkbaar met de situatie van vorig jaar. "Het is een zeer significante stap."
Andere Europese landen zetten toen ook diplomaten uit. In België werden 21 Russen verdacht van spionage, in Ierland vier en in Tsjechië een. Details over waarvan de Russen werden verdacht werden toen niet gemeld.
Na de uitzetting waren er destijds nog 58 geaccrediteerde Russische diplomaten over in Nederland. Het is onduidelijk hoeveel dat er momenteel zijn.
Rusland-correspondent Iris de Graaf:
"Een officiële reactie is er nog niet, dat duurt hier vaak wel eventjes. Maar ze zijn er natuurlijk ongetwijfeld niet blij mee, want Rusland beschuldigt Nederland inmiddels al jaren van 'spionagehysterie' zoals ze dat hier noemen. En ook al zou het uitzetten van de tien diplomaten officieel gaan om "pariteit", dus dat beide ambassades eenzelfde aantal diplomaten mag hebben, had Hoekstra het wel de hele tijd wel over vermeende Russische spionage, dus dat zal hier ongetwijfeld op die manier ook worden opgevat.
De Nederlandse ambassadeur hier in Moskou moest gisteren nog ter verantwoording langskomen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar kreeg hij te horen dat Nederland moet stoppen met het uitzetten van Russische diplomaten. Vandaag is dat dus toch weer gebeurd. Dus Rusland gaat ongetwijfeld ook weer met een tegenmaatregel komen. De vraag is alleen welke, want ja, zo langzamerhand blijven er bijna geen diplomaten meer over om überhaupt uit te kunnen zetten."
Eerder bleek uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur dat de zeventien diplomaten die eerder werden uitgezet werkzaam waren voor militaire inlichtingdienst GRU en veiligheidsdienst SVR. Ze hielden zich vooral bezig met contraspionage en spionage in de hightech-sector.
Drie Russische spionnen werden door het kabinet doelbewust in Nederland gelaten: de militair attache die hoofd van de GRU in Nederland is, het Nederlandse hoofd van de SVR en het hoofd contraspionage van de SVR. Of die nu worden uitgezet is door Buitenlandse Zaken niet bekendgemaakt.