Авторская колонка

Все предсказуемо и знакомо

События в Казахстане еще больше ...

Наталья Гулевская

Постсоветский синдром

Третье десятилетие руководство России и Беларусь ...

Наталья Гулевская

Банальная зависть

Очень познавательная статья на «Эхо Москвы» ...

Наталья Гулевская

Лагерное резюме

Возможно спецслужбы еще пожалеют, что на роль ...

Наталья Гулевская

Статьи

Нина Беляева: "Я бежала из Латвии ...

Соискательница статуса беженца в Латвии Нина ...

Поменять банк, аккаунт «Google» и ...

Агнис Будда (Agnis Buda)

Михаил Жванецкий: Злу можно ...

Безграничная мудрость и порой такая щемящая ...

In Rotterdam groeit één op de zes kinderen op in armoede

Jan-Roelof Visscher

Hoe Rotterdam met dit armoedeplan tienduizenden inwoners beter wil helpen

Armoede vroeg signaleren, Rotterdammers beter begeleiden en makkelijkere manieren om hulp aan te vragen. Dat zijn de belangrijkste punten uit het nieuwe armoedeplan van de Rotterdamse wethouder Enes Yigit. Volgens hem is het aanpakken van de armoede hard nodig, omdat tienduizenden inwoners krap bij kas zitten of diep in de schulden zitten. Dit zijn de drie belangrijkste punten uit het armoedeplan.

1. Problemen vroeg signaleren

Rotterdam wil mensen direct kunnen helpen als de eerste problemen ontstaan. Hoe eerder hulp geboden kan worden, hoe sneller problemen voorkomen kunnen worden, vindt de wethouder.

Tot nu toe is de praktijk dat veel mensen niet bij de gemeente komen voor hulp. Dat komt voornamelijk omdat ze geen vertrouwen hebben in de overheid, bijvoorbeeld door de toeslagenaffaire. Arme Rotterdammers zoeken hun toevlucht eerder bij instanties die vanuit de gemeenschap zijn ontstaan, omdat ze zich daar wel veilig voelen.

De gemeente steunt deze instanties ook. Alleen moet dat beter, vinden de Brede Raad 010 en Warm Rotterdam. Zij keken mee en adviseerden de gemeente. Marjan Beijering is van Warm Rotterdam, een stichting die bijdraagt aan een betere toekomst voor Rotterdammers. "Deze mensen hebben een luisterend oor nodig. Bij de gemeente hebben daar vaak geen tijd voor. Dat vinden ze wel bij kerkelijke of culturele organisaties. Daar komen mensen voor de gezelligheid en kunnen ze ook vaak terecht voor hulp."

In het armoedeplan van wethouder Yigit staat dan ook dat de gemeente dit soort organisaties gaat ondersteunen met geld en kennis.

2. Beter begeleiden

In Rotterdam groeit één op de zes kinderen op in armoede. De gemeente doet al van alles om deze gezinnen te helpen, maar daar komt nog meer bij. De komende jaren wil Yigit dat er meer begeleiding voor deze Rotterdammers komt. Duizend gezinnen gaan ondersteund worden.

Op scholen wordt nog meer gelet op signalen van armoede en schuldenproblematiek. En meer scholen kunnen geld aanvragen bij het Jeugdeducatiefonds om kinderen te helpen. Dat kan in de vorm van kleding, maar ook met een laptop, boeken of deelnemen aan sporten en culturele activiteiten. Ook gaat Rotterdam kinderen en jongeren nog meer les geven over omgaan met geld.

3. Hulp minder complex

Voor veel Rotterdammers met financiële problemen is het het moeilijk om een oplossing te vinden, omdat ze langs te veel loketten moeten. Dat gaat veranderen, zegt de wethouder.

"Als je belasting moet betalen, krijg je gelijk een brief en zie je wat je moet betalen. Wij willen hetzelfde, maar dan omgekeerd. Dat je online meteen ziet waar je recht op hebt en het liefst nog gelijk kan aanvragen. Dat bespaart veel tijd en veel stress."

 

Oppositie niet tevreden

Vanuit de oppositie zijn de eerste reacties weinig positief. Tjalling Vonk van de ChristenUnie: "Als dit een jaar werk heeft gekost, dan verwacht je veel concrete plannen en acties, maar ik vind dit nog heel mager." Sarah Reitema van de PvdA: "Dit is een update van de hoofdlijnen die we in oktober kregen. Er zijn maar een paar kleine zaken bijgekomen. Dit is niet concreet genoeg. Ik wil duidelijk zien, hoeveel geld waaraan wordt uitgegeven."

Ook GroenLinks laat weten niet heel positief te zijn. Raadslid Larissa Vlieger: "We hebben een kinderarmoedefonds. Dat is heel fijn, maar er zijn geen concrete tijdlijnen. We weten dat er al iets bezuinigd is op het armoedefonds. We hebben juist meer nodig."

Hoe kijkt wethouder Yigit naar de kritiek? "We hebben ook al veel gedaan. Ik heb als eerste een actieplan geldzorgen gemaakt waarin we 100 duizend Rotterdammers hebben geholpen die in directe problemen kwamen. We hebben ook een crisisfonds opgericht voor als mensen geen eten of drinken hadden. Ik vind kritiek prima. Maar ik vind dat ik snel heb gehandeld."

 

Топ видео

Blinibioscoop