Авторская колонка

Все предсказуемо и знакомо

События в Казахстане еще больше ...

Наталья Гулевская

Постсоветский синдром

Третье десятилетие руководство России и Беларусь ...

Наталья Гулевская

Банальная зависть

Очень познавательная статья на «Эхо Москвы» ...

Наталья Гулевская

Лагерное резюме

Возможно спецслужбы еще пожалеют, что на роль ...

Наталья Гулевская

Статьи

Нина Беляева: "Я бежала из Латвии ...

Соискательница статуса беженца в Латвии Нина ...

Поменять банк, аккаунт «Google» и ...

Агнис Будда (Agnis Buda)

Михаил Жванецкий: Злу можно ...

Безграничная мудрость и порой такая щемящая ...

Oleksandr liet de oorlog in Oekraïne achter zich en hoopte in Nederland een nieuw en veilig bestaan te kunnen opbouwen.

Een ruzie met een kamergenoot in een hotel voor arbeidsmigranten in Rockanje werd hem fataal. Hij trof een Kroaat met een psychose die hem ‘op extreme wijze’ heeft gedood.

De 40-jarige verdachte zit er nu rustig bij in de Rotterdamse rechtszaal. Dat is te danken aan de dwangmedicatie. Advocaat Matti van Daalhuizen zegt een heel andere man te zien dan kort na diens arrestatie. “Ik mocht niet bij hem zitten, dat was te gevaarlijk.”

Damir G. heeft een geschiedenis in klinieken in Kroatië. Hij is chronisch psychotisch en chronisch verslaafd. Onderdeel van zijn stoornis is dat hij zaken omdraait: de 23-jarige Oleksandr was bang voor hem en hij maakt daarvan: "Ik voelde mij door Oleksandr bedreigd."

Damir was net in Nederland en had eerst problemen gehad bij een verblijf in Dordrecht, waar hij een andere huisgenoot had mishandeld. Hij werd overgeplaatst naar Rockanje en zou daar maar kort mogen blijven. Hij kwam in de kamer met Oleksandr, die hem maar een vreemde vogel vond. Hij stuurde bezorgde filmpjes van zijn kamergenoot naar zijn moeder.

'Een giftige mix'

Advocaat Van Daalhuizen schetst de context van het hotel voor arbeidsmigranten. "Ze zitten op elkaar gepakt, kennen elkaar niet, spreken elkaars taal niet. 's Avonds slaat de verveling toe. Het is een giftige mix."

Onenigheid ontstaat als Damir filmpje bekijkt van Poetin en wapens en Oleksandr met de Oekraïense vlag gaat zwaaien. Later is er ruzie over spullen, met name over een mes. Volgens de verdachte heeft zijn kamergenoot met een mes staan zwaaien. Hij loopt weg, komt terug en besluit dan tot een aanval. "Ik zag maar één oplossing: hij moet dood. Anders zou ik een vijand voor het leven hebben."

Wat dan gebeurt, is deels door beveiligingscamera's vastgelegd. Als Oleksandr ligt te slapen, slaat Damir G. een fles stuk op zijn hoofd. Hij prikt een vork in zijn oog, steekt met een scherf van een bord en pakt dan nog grover geschut: een afgebroken tafelpoot en een groot mes. Met name dat laatste lijkt het slachtoffer fataal te zijn geworden.

Zijn moeder, inmiddels ook vanuit Oekraïne naar Nederland gekomen, vertelt dat haar zoon van plan was een eigen bedrijf op te zetten, ver weg van de oorlog. "Hij is op beestachtige wijze vermoord. Ik heb levenslang, ik hoop dat u rechters hem ook de zwaarste straf opleggen." 

'Pijnlijk voor de moeder'

De officier van justitie legt dan uit dat een celstraf in deze zaak niet aan de orde is: de verdachte is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Ze eist tbs met dwangverpleging. "Voor de moeder is het pijnlijk dat ik geen celstraf kan eisen."

Krijgt hij tbs, dan stuit dat wel direct op een probleem: hoe behandel je iemand die geen Nederlands spreekt? Is tbs niet gericht op resocialisatie, op terugkeer in de Néderlandse samenleving? Dat, terwijl de IND al op het vinkentouw zit om de Kroaat terug naar zijn vaderland te sturen.

Een medewerker van de kliniek Veldzicht in Drenthe is speciaal naar deze zitting gekomen om de mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje te zetten. "Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van patiënten uit het buitenland. We hebben dertien nationaliteiten binnen zitten. Dat is niet altijd ideaal nee, je wilt behandelen in de moedertaal."

Er is inmiddels contact gelegd met een kliniek in Kroatië. Mocht het in Nederland niet lukken, dan kan Damir G. eventueel daar zijn behandeling ondergaan. Hij verzet zich in ieder geval nergens tegen. "Ik vind dat ik behandeld moet worden." De rechter doet op 22 maart uitspraak.

--------------------------

Psychotische Damir krijgt tbs voor moord op kamergenoot Oleksander in migrantenhotel

De rechter heeft een 40-jarige man uit Rockanje veroordeeld voor moord. De Kroaat verbleef in het migrantenhotel aan de Windgatseweg en doodde een kamergenoot uit Oekraïne. Omdat hij psychotisch was, krijgt hij geen celstraf en alleen tbs met dwangverpleging opgelegd.

De veroordeling voor moord is opmerkelijk, omdat zowel het OM als de advocaat van de verdachte geen vooropgezet plan zagen. Ze gingen daarom uit van doodslag. Maar volgens de rechtbank in Rotterdam zijn er genoeg momenten geweest waarop de man zijn daden heeft kunnen overdenken.

"Hij heeft op gruwelijke wijze een medebewoner van het leven beroofd, waarbij het slachtoffer een minutenlange doodsstrijd heeft geleverd en ondenkbare angst en pijn moet hebben doorstaan.

Verdachte Damir G. en het slachtoffer Oleksander (23) kregen op 25 mei 2022 ruzie. De verdachte heeft gezegd dat hij als eerste geweld gebruikte. Damir pakte meerdere voorwerpen om zijn kamergenoot mee aan te vallen: een fles, een vork, de scherf van een bord, een tafelpoot en een mes. Voor de rechtbank is het cruciaal dat er tussen de geweldshandelingen de nodige tijd verstreek.

Hulpeloos slachtoffer

De rechtbank spreekt van een 'nagenoeg hulpeloos slachtoffer' dat gedurende meer dan een kwartier werd geslagen en gestoken. "Tussen die geweldshandelingen door liep de verdachte meermalen weg en weer terug, waarbij hij ogenschijnlijk rustig en beheerst het geweld voortzette."

De rechtbank neemt daarbij ook mee dat Damir G. heeft verklaard: "Ik zag maar één oplossing: hij moet dood. Anders zou ik een vijand voor het leven hebben." De Kroaat zegt dat hij bang was voor Oleksander. Deskundigen zien die angst als onderdeel van zijn stoornis, waarbij achterdocht en hallucinaties een rol spelen.

Fatale ruzie arbeidsmigranten in Rockanje: 'Ik zag maar één oplossing, hij moest dood'

De deskundigen hebben vastgesteld dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was op de 25e mei. Damir G. heeft een geschiedenis van psychiatrische stoornissen. Het gebruik van cannabis, cocaïne, heroïne en alcohol kunnen de problemen hebben verergerd.

De Kroaat wordt waarschijnlijk naar de kliniek Veldzicht in Overijssel gestuurd, waar ze gespecialiseerd zijn in de behandeling van tbs'ers die de Nederlandse taal niet spreken. Mogelijk wordt er gekeken of de man op termijn naar een kliniek in zijn moederland kan gaan.

Топ видео

Blinibioscoop